Mesztegnyő község honlapja

mesztegnyo kerekparut banner

2017. június 28., szerda 18:21

Kézműves-napközis tábor a Faluházban

Hosszú évek óta szervezzük meg a nyári szünet egyik legsikeresebb táborát, a napközis-kézműves tábort. Az idén is nagyon sok jelentkező keresett meg, és iratkozott fel a táborozók közé. Közel 60 fővel indítottuk el a programunkat, amihez a gyermekeken kívül a kézműves foglalkozásokat levezető felnőtt segítőkre is szükség volt.

02

 

Évtizedek óta visszajáró segítőim Farkas Vera, könyvrestaurátor, aki Bp-ről a Kövessy Erzsébet Szakképzőből érkezett, - a nemezelést, a papírmunkákat, a levendulazsákot és a termésképeket lehetett az Ő segítségével elkészíteni.  Horváth Ervinnné, Zsuzsa, aki a szövés-fonás rejtelmeibe vezette be a gyerekeket. Sabján Vera keramikus, aki a fazekasság-agyagozás foglalkozásokat vezette, az idei évben csodálatos szélcsengőket készítettek az érdeklődőkkel.  Strébl-Győri Ivett, aki éppen a második gyermekével van gyesen, de már jó pár esztendeje – mint visszajáró táborozó, aki Gizi néni idejében sok időt töltött el a Faluházban – segíti munkánkat új ötletekkel, aki minden esztendőben még a foglalkozások anyagához is hozzájárul ezzel-azzal. És a szerencsének köszönhetően ebben az évben még egy szakember segítette a szakmai munkánk sokszínűségét Becsei Kati ötvös, aki eredetileg a rétesfesztiválra jelentkezett, de hallva a táboros lehetőségről, itt is kipróbálta magát – az elkészített ékszereknek fantasztikus sikere volt a gyerekek körében. Galambos Ferenc atya, aki az íjászatot és a templomtúrát, majd az azt követő vetélkedőt szervezte. A meghirdetett önkéntes közösségi szolgálatra is volt egy jelentkező, Ivók Réka, akinek nagyon örültem, mert nagyon kedvesen, szolgálatkészen vette fel a harcot a sok lurkóval és a nagy meleggel egyaránt. Annak különösen örültem, hogy elmondása szerint, gimnázium után a művelődésszervező-kulturális menedzser-andragógus pályára készül.

Gyorsan, tartalmasan teltek napjaink, megpróbáltuk követni napi programtervezetünket. 9 óráig kellett beérkezni a táborba, majd tízórai után kezdődtek a foglalkozások. Csoportokra bontva – 7 csapatot alakítottunk ki – lehetett forgószínpad szerűen egy-egy foglalkozást kipróbálni, egy-egy tárgyat elkészíteni. Az első napokban mindenki kapott egy magyar népmesét, amit a táborzárón elő kellett adni, valamint egy közös produkciót is terveztem – egy flashmobot (villámcsődület)- ami nagy siker aratott. Csapat címerek, zászlók és plakátok is kerültek ki a színes ceruzát ügyesen használó kezek alól. Szőttesek, rongyszőnyegek, tarisznyák, telefontokok, horgolt kalapok, drót és gyöngyékszerek, levendulazsákok, bőrszütyők, képeslapok, könyvjelzők, nemeztulipánok, festett kavicsok és még számtalan kedves apróság készült az öt nap alatt. A legügyesebbek 19-20 tárgyat számoltak össze pénteken a kiállításunkon a saját nevük alatt. Kisvasutazás, templomtúra, vetélkedő és még sok érdekesség tarkította programjainkat. Sajnos a táborzárót, amit pénteken 5 órára terveztünk – szétverte a vihar, de egy kicsit már előre készültünk – a Kultúrba helyeztük át a helyszínt, így aztán nem ért nagy meglepetés bennünket. A hangulatos táborzárón minden résztvevő emléklapot vehetett át, a legjobb, legszorgalmasabb lurkók, valamint a vetélkedő nyertesei még egy-egy mesztegnyői hűtőmágnest és egy fagyijegyet is kaptak. Zárásként egy finom langallóra hívtuk meg a szülőket és a gyerekeket egyaránt.

Köszönöm a szülőknek a finom sütiket, amivel a kínálóasztalunkhoz járultak hozzá!

Minden segítőmnek, munkatársamnak, és a gyerekeknek is köszönöm ezt a fantasztikus öt napot!
Mindenkinek jó pihenést, jó egészséget, további szép nyarat kívánok szeretettel!
Jövőre, veletek, ugyanitt!

 

Kövesdiné Panyi Antónia

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés