Mesztegnyő község honlapja

mesztegnyo kerekparut banner

2017. augusztus 10., csütörtök 11:14

Rétesfesztivál – 2017

Az Önkormányzat ebben az esztendőben is megszervezte a Rétesfesztivált, a legnagyobb rendezvényét. A cél leginkább a falu jó hírének, a mesztegnyői emberek kedvességének, helyi adottságaink minél teljesebb kihasználásának, hagyományaink őrzésének, továbbadásának, tapasztalataink megosztásának teljessége. Nem utolsó sorban, koncentrálva a turisztikai attrakciónak is beillő réteskészítésre, rétesvásárra, és az azt körülvevő vásári hangulatra.

 

A Hivatal dolgozóival együtt jó párszor összeült a szervezők csapata, első alkalommal már a tavasszal. Először a legfontosabb dolgok kerültek egyeztetésre. Ilyenek voltak – sátorrendelések, szponzorok felkeresése, intézmények, konyha feladatainak meghatározása, alapanyag igények felmérése,  felelősök megnevezése. Minden esztendőben az előző évek tapasztalatait is számba véve próbáljuk kialakítani a tematikát. A tavalyi – félelmetes időjárásra én még sokáig emlékszem, főleg a hirtelen terepváltás és átrendezés miatt – ezért kértem, hogy egy „B” tervet is alakítsunk ki, amit eső esetén vethetünk be, ha úgy áll a helyzet. Hála Isten erre nem került sor, bár az előrejelzések egy kicsit borúlátóak voltak, de ez most inkább a mi malmunkra hajtotta a vizet. Mégpedig úgy, hogy a szél és a kicsit hűvösebb időjárás miatt a strandolók is Mesztegnyőt választották a Balaton helyett. Így több ezerrel megnőtt a látogatók száma főleg a szombati napon. Na persze, ezt segítették a Balaton környékén, és a környező nagyobb városokban kihelyezett szórólapok is. A révfülöpi Balatoni nyár stúdiójában is sikerült egy beszélgetést összehozni, ahol a mesztegnyői küldöttség Polgármester úr vezetésével kedvet csinált a rendezvényünkhöz.

A megszokott helyeken – Iskolakonyha, Óvoda, Öno, Faluház, Plébánia – megkezdődött már jó időben a rétesek elkészítése, amiket az utolsó napon elkezdtek kisütni az asszonyok. Utolsó héten elkészültek a sátrak, a  zsűri-,  és VIP pajta, a kemencék, a víz és villanylekötések, kijelölték az árusok helyeit, a kézműves udvart, feldíszítették a színpadokat, és a szálláshelyeken is előkészültek a vendégek fogadására. A főzőcsapatok is összeálltak, a megbeszélt alapanyagok felhasználásával szombaton és vasárnap is finomabbnál finomabb étkek kerültek ki a kondérokból.

A szombati nap reggelén mindig nagy a sürgés-forgás, mire mindenki megtalálja helyét, akár rétessütő versenyző, akár, zsűri tag, akár árus, vagy éppen vendég. A villanyvezetékek is jelzik szinte minden esztendőben, hogy nehezen bírják a terhelést, de nagyon gyorsan megoldódnak  ezek az apróbb problémák, és beindul a pörgés. A 18 esztendő, és a sok tapasztalat szinte minden területen érezteti hatását, mindenki nagyon pontosan tudja, hogy mi a feladata és azt tőle telhetően végre is hajtja. Így az idei fesztiválunkon sem voltak nagyobb gondok, hacsak az nem, hogy vasárnap délre elfogyott a rétes minden standon. De erre azt tudom csak mondani, hogy semmivel sem készült kevesebb rétes, mint tavaly, vagy azelőtt. Sőt! Viszont ennyit jelentett a számunkra kedvező időjárás, amint már fent említettem. A vasárnap falunap jellege inkább a falu lakosságát csábítja a helyszínekre, amelyek a nagy szabadtéri színpad előtti téren zajlanak. A délelőtti kispályás focibajnokság, a faluebéd, a fellépések, a gyereksziget, a kézműves udvar alkotóműhelyei, az árusok sátrai, a hűs sörök, és finom étkek, amik a főzőverseny indulóinak bográcsaiban rotyogtak, kellő vonzerőnek számítottak a látogatók számára. A színpadon mindkét napon változatos, a többség igényeit kielégítő fellépők váltották egymást. Testvértelepüléseink is kitettek magukért – hallottunk és láttunk népzenét, csángó fellépőket, népdalköröket, néptáncosokat, dixi muzsikát, bosziparádét, operettet, ABBA show-t, bohócműsort, könnyűzenét, és retro muzsikát is. Presley dalokra és mulatós zenére is rophattuk, ha kedvünk volt hozzá. A rétesverseny abszolút győztese - „Réteskirály” elismerést kapott, még a koronázási ceremónia is zenés kísérettel zajlott le. Az egyéni réteskategóriák győztesei, a focibajnokság és a főzőverseny résztvevői is értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak. No és még egy szép élménnyel, emlékkel, egy igazi hangulatos, vidám, tartalmas rétesfesztivállal, falunappal!

Tisztelettel és hálával köszönöm meg a Mesztegnyői Önkormányzat nevében minden segítő, támogató mesztegnyőinek és nem mesztegnyőinek, saját dolgozóinknak és az önkénteseknek, civileknek, fellépőknek, versenyzőknek és mindenkinek, aki a rendezvény megszervezésében és megvalósításában a segítségünkre volt, és támogatott bennünket! Mindenkinek jó pihenést, jó egészséget kívánunk!

Újra csak azt tudom megerősíteni, hogy egységben az erő, ez újra egy izgalmas, és sikeres csapatmunka volt!
Köszönjük!

Hajrá Mesztegnyő!

Kövesdiné Panyi Antónia

 

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés