Horgosi Szüreti Napok – 2017. szeptember 29-október 01.
Mesztegnyő község honlapja

mesztegnyo kerekparut banner

2017. október 04., szerda 19:24

Horgosi Szüreti Napok – 2017. szeptember 29-október 01.

Ebben az esztendőben is meghívást kaptunk a szerbiai Horgos testvér-településünk nagy rendezvényére, a Szüreti napokra. Több évtizedes kapcsolatunk alatt nagyon erős és szoros baráti szálak szövődtek, mély érzelmi kötődések alakultak ki a két település lakói, egyesületei között. Egy generáció cseperedett fel azóta. A faluvezetők is legalább már 3-4 alkalommal váltották egymást, ennek ellenére a kötődések nem lazultak, ha lehet mondani, még inkább szorosabbra fonódtak. Azok a táncos gyermekek, akikkel Gizi néni először járt Horgoson, már nagy gyermekeket nevelnek, és sajnos a felnőttek közül már jó páran nem lehetnek közöttünk.

83


    A kezdetektől fogva jó rokonokhoz illően – mint testvérek – oda-vissza működik települési kapcsolatrendszerünk. A horgosi küldöttség ellátogat a mesztegnyői rétesfesztiválra, köszönthetjük csoportjukat a Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozóinkon, és mi is minden esztendőben kisebb-nagyobb küldöttséggel részt veszünk őszi rendezvényükön, egyéb társadalmi eseményeiken.
    Már a rétesfesztiválon szóbeli meghívást kaptunk, csak az időpont nem volt még biztos. Ez is hamar kiderült – szeptember utolsó hétvégéje – így gyorsan elkezdtük a szervezkedést. A táncosok is meghívást kaptak, számítottak a fellépésünkre. Az idén sikerült már egy megújult tánccsoporttal olyan műsort összeállítani, amivel egy nagyrendezvényen is kiállhattunk, méltón képviselhettük településünket. Ezerrel zajlottak a próbáink, nagy izgalommal teltek az indulásig a napok. Szeptember 29-én, pénteken már elindult a csoport – buszokkal és többen autókkal, közel 40 fő – hiszen már péntek estére vártak bennünket.  Sajnos – mint talán minden alkalommal – megint belefutottunk a határon egy „kis” problémába. De most az eddigieknél komolyabbnak tűnt a helyzet - egy gyermek úti okmányai nem voltak megfelelőek és emiatt nem engedték át a határon. Mindannyiunk nagy sajnálatára a magyar oldalon kellett maradnia, és másnap kísérővel haza kellett utaznia. Így nélküle érkeztünk meg este 7 óra magasságában. Már finom vacsorával vártak bennünket, zenekar húzta a talpalávalót és elkezdődtek az ismerkedések, baráti beszélgetések, nótázások. A fiatalabbak hamar elfáradtak – egész hét iskola után – így kértem, hogy mielőbb elfoglalhassuk szállásunkat! A szomszédos Tisza parti városban, Magyarkanizsán – igazi ártérben – egy csodálatos üdülőben tölthettünk el két éjszakát a csoporttal, szülőkkel, sofőrökkel együtt. Első éjszak kicsit fáztunk, de másnapra feltaláltuk magunkat és befűtöttünk a konvektorokkal, így ez a gondunk is megoldódott. A csapat egyik része nagyon nehezen került ágyba, még éjjel két órakor is ébren voltak egyesek! Másnap a finom reggelit követően átmentünk Horgosra. Szombaton délelőtt kezdődtek hivatalos programjaink – rendezvény megnyitása, terménykiállítás és más kiállítások megnyitója, testvértelepülések, szomszédos települések, helyi egyesületek bemutatkozása, termékeik kóstolása, kulturális programok, kirakodóvásár, vidámpark, főzőverseny, pálinkaverseny. Szinte időnk is alig maradt, ha mindent meg szerettünk volna nézni, mert a finom ebédet követően egy fellépés előtti főpróbára is sort kerítettünk. Próba után a felvonulásra siettünk beöltözve, ahol minden küldöttség a települése táblájával vonulhatott végig a főutcán. Ezt követően kezdődött a szabadtéri színpadon a program. Tizennégy műsorszám került bemutatásra – ebből három volt a mesztegnyői produkció. Láthattunk, hallhattunk fúvószenekart, asszonykórusokat, óvodás csoportot, gyermek és ifjúsági korosztályt néptáncolni, énekelni. Már bőven benne voltunk az estében mire véget ért a fellépések sora. Nagyon büszke vagyok a fiataljainkra, mert méltóképpen képviselték Mesztegnyőt, kis fatornyos falunkat! Ügyesek és szépek voltak! Köszönöm a munkájukat!
    Ezek után páran megkóstoltuk a helyi különlegességet, a pleszkavicát, ami a mi hamburgerünkhöz hasonlatos, és a finom vacsora is várta már a csapatot a csodálatosan felújított közösségi házban. A hangulatról megint egy igazi élőzenekar gondoskodott, így aki akart táncolhatott, mulathatott kedvére. Nekünk – mivel buszokhoz voltunk kötve – lassan indulnunk kellett, mert a másnapi indulás feltételeinek meg kellett felelnie a buszoknak és a sofőröknek is egyaránt. ( pihenőidő, stb..) Még a szálláshelyünkön volt lehetőség egy kis bulizásra, beszélgetésre, de ezen az estén éjfél körül mindenki álomba szenderült a fáradtságtól.
    Vasárnap reggelit követően a szentmisére voltunk hivatalosak, ami a mesztegnyőieknek, mint mindig, fantasztikus élményt nyújtott. Láthattuk, hogy milyen az, amikor egy templom zsúfolásig megtelik emberekkel. A padsorok előtt – egyik oldalon a fiúk, másik oldalon a lányok a hitoktatókkal együtt várták, hogy mielőbb elkezdődjön a hálaadó mise. A plébános a helyi táncosokat – akik legalább 50-en voltak, kicsik, nagyok viseletben – a mise előtt bevezette a templomba. Az oltár körül minden termelő elhelyezhette a saját terményeiből összeállított kosarát, ládáját. Almát, körtét, szőlőt, diót, szilvát, tököt, répát, kukoricát – zöldségeket és gyümölcsöket – az éves munkájuk eredményét, hogy hálájukat fejezzék ki a bőséges termésért. Felemelő, megható érzés volt részese lenni ennek a csodás eseménynek. A szentmise után még volt alkalmunk egy boltban elvásárolni aprópénzünket. A mesztegnyői csoport egy része a délelőtti programból a zentai kirakodóvásárt választotta, ahol a régi idők igazi, zsibongó vásári hangulatába kóstolhattak bele. Sajnos ilyen már nálunk talán sehol sincsen.


     A horgosi utazásunk és a délelőtt lezárásaképpen, ebéddel búcsúztak tőlünk házigazdáink. Mindenki a vendéglátók közül eljött elbúcsúzni a mesztegnyői küldöttségtől. Nagy László Péter polgármester megköszönte horgosi testvéreinknek, hogy a vendégeik lehettünk, a szíves fogadtatást, a sok finomságot, és a sok szép élményt, amiben részünk lehetett. Aztán könnyek között ki-ki beszállt autóba-buszba és elindultunk a szerb-magyar határ felé.
    Szerencsésen megérkeztünk este 10 órakor Mesztegnyőre. Minden résztvevőnek köszönöm, hogy velünk tartott!  A fellépőknek a szép táncokat, a szülőknek a sok segítséget, az Önkormányzatnak az utazás lehetőségét, a sofőröknek a biztonságos utazást!

Mindenkinek jó egészséget, hosszú langyos vénasszonyok nyarát kívánok szeretettel!

Mesztegnyő, 2017-10-04

                                Kövesdiné Panyi Antónia

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés