Mesztegnyő község honlapja

pmfoto Mesztegnyo 2020

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos információk és rendelkezések

 

Részletek...

 

 


 

2018. március 30., péntek 07:59

„Minden értéknek legyen közössége” – konferencia (Lakitelek, 2018.március 23-25.)

Nagy megtiszteltetés érte Mesztegnyőt. Meghívást kaptunk a Lakitelken megrendezésre kerülő Kárpát-medencei hungarikum mozgalom - jó példák, jó gyakorlatok - eredményeit bemutató konferenciára, ahova minden megyéből egy-egy település lett kiválasztva.
A szakmai konferencia a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kh. Kft. szervezésében került megvalósításra, aminek a népfőiskola adott otthont.
    A Somogy megyei NMI Iroda-vezetőinek ajánlásával jutott el Mesztegnyő, - Somogy megyét egyedüliként képviselve – erre a rangos, országos szakmai eseményre. Az előkészületek során egy kérdőívet kellett kitöltenie minden településen működő, beajánlott Települési Értéktár Bizottságnak, ahol a szakmaiságot, a már elért eredményeket értékelték, majd választották ki, és kérték fel a bizottságok képviselőit a jó példa bemutatására, megosztására. Így jutottunk el a felkéréshez, ami nagy megtiszteltetés, szakmai elismerése munkánknak, értékőrző, értékmentő tevékenységünknek.

 Az NMI budapesti központjából három felkérés érkezett.
-    A regisztrációt követően el kellett készíteni egy tíz perces előadás anyagát – a megadott vázlat segítségével, Power-Point alkalmazással – diavetítéssel, ami a helyi sajátságok bemutatására, az alkalmazott módszertanra, és ha belefér az időbe, az elért eredmények prezentálására korlátozódhatott. Első nekifutásra is érzékeltem, hogy a Mesztegnyőn az elmúlt hosszú évtizedekben végzett tevékenységet nagyon nehéz lesz ennyi idő alatt bemutatni, de aztán a diasorozat méretét lecsökkentve úgy gondoltam, hogy felkészültem a feladatra.
-    Az előadás anyagát írásban is (fotókkal) mellékelnünk kellett, amiből a későbbiek során egy kiadványt készítenek el a rendezvény szervezői. De érthető módon – a sok résztvevőre való tekintettel – itt is elég szűkösre szabták a terjedelmet. (8 ezer karakter, szóközökkel együtt)
-   A harmadik feladat volt talán a legkönnyebben megoldható – értékasztal összeállítása a helyszínen, ahol egy szűkös, de színes keresztmetszetét lehetett bemutatni tevékenységünknek.

Az értékasztalunkhoz a Faluházban lévő helytörténeti és néprajzi gyűjtemény anyagából válogattam, és egészítettem ki a kézműves foglalkozásokon, táborokban készített apróságokkal, Kövesdi Tiborné Gizi néni fotójával, hiszen az Ő vezetésével végzett gyűjtő és közösségi tevékenység nélkül valószínűleg sem a Faluház, sem a gyűjtemény nem létezne. A kiállítást színesítendő falut bemutató fotókkal, képeslapokkal, reklámanyagokkal, valamint a G. Jáger Márta által írt Mesztegnyő monográfiával, és Dolbert Feri által készített templomképpel. Szép terítők, tavaszi virágok, valamint húsvét közeledtével egy vidám tavaszi tojásfa egészítette ki asztalunkat. És ami semmiképpen sem hiányozhatott a kínálatból – a mesztegnyői rétes.

Az odaérkezésünk estéjén a szállás elfoglalása után, nekiálltunk az értékasztalunk összeállításának, ami nagyon jól sikerült és szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a miénk volt a legszebb!  Szinte mindenki készült valami kínálnivaló finomsággal, egyedi a településre jellemző étekkel, itallal. Hamar összebarátkoztunk a z Erdélyből érkezett Kászon település képviselőivel, akik házikenyeret, sajtot és szilvapálinkát kínáltak az érdeklődőknek. De volt forgácsfánk, grillázscukor, pogácsa, mézeskalács, hidegtálak, sütemények és még száz féle finomabbnál finomabb csemege. A jó pálinkák és borok sem hiányoztak – megkóstoltuk a hecsli bort, a ribizli pálinkát és az erdélyi kisüstit is. A különlegességek származásukat tekintve lefedték az egész Kárpát-medencét. Zsongott a terem, mindenki kíváncsian szemlélte az értékasztalokat, és kóstolgatta a helyi termékeket. Én magam ötletszerzés szempontjából is mindhárom nap nyitva tartottam a szemem és fülem.
    A konferencia hivatalos megnyitóján Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés Alelnöke, Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, valamint Kárpáti Árpád a NMI Ügyvezető Igazgatója köszöntötte a jelenlévőket.
     A szombati előadások nagyon érdekesek voltak. Ahány ház, annyi szokás – szinte mindenki mutatott be valami egyedi, sajátságos ötletet, lehetőséget, megvalósított eredményt. Itt derült ki igazán, hogy a tíz perc mennyire kevés egy ilyen típusú folyamat – több mint 50 év – bemutatásához. A moderátorok figyelmeztettek az idő múlására, és amikor letelt a megadott idő, csengetéssel jeleztek az előadó felé. Mindenképpen próbáltam egyedivé és „mesztegnyőiessé” tenni előadásomat, ami azt hiszem sikerült is, hiszen sokan odajöttek a végén és gratuláltak hozzá. (Bár sajnos mindent nem tudtam elmondani olyan részletesen, ahogy szerettem volna. ) Vvacsora előtt még megnéztünk egy filmet Tolna megye népviseleteinek divatbemutatójáról, valamint a felhasznált értékek, ötletek más irányú hasznosíthatóságáról. Még este tíz órakor is a nagyelőadóban voltunk és hallgattuk a hozzászólásokat, véleményeket. Rengeteg tapasztalatot, és kedves ismeretségeket gyűjtve egy igazán színes, ötletgazdag napon voltunk túl.
    A vasárnap műhelymunkával folytatódott, ahol a meghívott települések tematikusan csoportokra bontva – Fiatal értékőrzők, Közösségi értékőrzés, Nemzeti és nemzetiségi értékek-határon innen és túl, Nagyvárosok Értékei – dolgoztak. Ebéd előtt a konferencia zárása következett, ahol Dr. Horváth Zsolt a Hungarikum Bizottság Értéktárakért felelős koordinátora búcsúzott el a résztvevőktől, összegezve a három nap tapasztalatait.

Köszönöm a lehetőséget az NMI Kaposvári Iroda vezetőinek – Berlik Marinak és Simon Edinának, hogy a segítségemre voltak, és szakmailag támogattak az előkészületek és a három nap során!  

Köszönöm Mesztegnyő település Önkormányzatának, hogy lehetővé tette, hogy elmehessek a konferenciára!

Végül köszönöm mindazoknak, akik segítettek az előkészületekben, a terveim megvalósításában!
(réteskészítésben, kiállítási anyagok előkészítésében)


Mesztegnyő, 2018-03-27


                                      Kövesdiné Panyi Antónia
                                   Faluház vezető, MTÉB elnöke

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés

DMC Firewall is a Joomla Security extension!