Mesztegnyő község honlapja
  • Meghívó

    Meghívó

  • Meghívó

    Meghívó

2018. november 23., péntek 05:31

Emlékvonat köszöntése – Szüreti felvonulás

Október 20-ra terveztük be a szüreti felvonulásunkat és a szüreti bált. A bált már évek óta a Polgárőr Egyesület vállalta fel és szervezte meg, így ez az ő feladatuk volt ebben az évben is. Ugyanerre az időpontra szervezték meg a Balatonszentgyörgy – Somogyszob vasútvonal 125 éves évfordulójának megünneplését. Ezen a napon – emlékezve a 2009-ben sajnálatosan megszüntetett személyforgalomra – emlékvonat közlekedett a vonalunkon. A mi kis „Piroskánk!” Mindenképpen illendő módon szerettük volna köszönteni régi szerelvényünket és a rajta utazó közönséget. Mivel azonos napra estek eseményeink, és még ráadásul illettek is kicsit egymáshoz – összeboronáltuk a terveinket.

 

   Délben érkezett meg Mesztegnyő vasútállomására a három kocsiból álló szerelvény, ami mindig is közlekedett erre felé. A lovas fogatokkal, traktorral már előtte megérkeztünk – HONI táncosok, Hagyományőrzők, Bárka csapat és minden helyi, valamint vidéki érdeklődő. A fiatalok délelőtt kiépítették a hangosítást a néptánchoz, szépen viseletbe öltözve, a Hagyományőrzők a szokásos szüreti jelmezeikbe, rétessel, borral, pálinkával vártuk boldogan „Piroskánkat” és az utasait. „Vissza a vonatot, vissza a vonatot!” – skandáltuk egyszerre, mikor megállt a vonat és kinyíltak az ajtók! A civil kezdeményezés szervezője György-Dávid Valentin böhönyei vonatbarát üdvözölte a várakozókat. Nagy László Péter polgármester úr köszöntötte a közönséget és együtt hívtuk réteskóstolásra, koccintásra és lovaskocsikázásra a nagyérdeműt. Majd a HONI táncosok rövid műsorral és közös tánccal tették még hangulatosabbá ezt a majd fél órát! Mire a lovas fogatokon utazók visszaértek Hosszúvízről, színes szalagokkal feldíszítettük a Piroskánkat, közben le is telt a várakozási idő, sőt! Emlékeimben keresgélve szóvá is tettem a szervezőknek, hogy szokásához híven késni fog a vonat, mint régen!

Az utazóközönség visszaszállt a vonatra és hangos dudálás mellett elhagyta Mesztegnyőt az emlékvonat! Ki tudja, hogy mennyi idő múlva elevenedik meg újra az állomásunk és a környéke!? Nagyon szeretnénk, ha újra a mindennapjaink része lehetne ez a régi érzés!

Elköszöntünk az emlékvonattól, és máris belecsaptunk a következő programunkba!

Addigra a hintónk is megérkezett Kelevízről, ami a bíró-bíróné párost szállította a régi szokásnak megfelelően. Mindenki elfoglalta a helyét a lovaskocsikon, traktoron, olyanok is akadtak, akik biciklivel kísérték a menetet végig a falun. A hangulatos, zajos csapat a falu minden utcáját végigjárta, kolompolással, kiabálással, énekszóval adta hírül a bámészkodóknak, hogy jól sikerült a szüret Mesztegnyőn, amit majd az esti bállal zárhatnak le a táncoslábúak. Végigérve a településen a Faluháznál az ügyes főzőcsapat várt már bennünket finom babgulyással, amit jó magyar muzsika és a fiatalok táncos jókedve mellett fogyasztottunk el.

   Minden szervezőnek, résztvevőnek, támogatónak szeretettel megköszönöm a segítséget mindkét rendezvényünkhöz! Szuper hangulatos, közösen létrehozott napot tudhatunk magunk mögött!

Köszönjük Mesztegnyő!

 

Mesztegnyő, 2018-11-14                                                                            Kövesdiné Panyi Antónia

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés

Our website is protected by DMC Firewall!