Mesztegnyő község honlapja

pmfoto Mesztegnyo 2020

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos információk és rendelkezések

 

Részletek...

 

 


 

2019. január 22., kedd 19:58

Óévbúcsúztató – 2018. december 30.

101Több mint tíz éve kezdtük el szervezni hagyományteremtő szándékkal Óévbúcsúztató szabadtéri rendezvényünket, faluszilveszterünket a Faluházunk udvarán. A megszokott csapatokon kívül minden esztendőben csatlakoznak új érdeklődők a rendezvényhez és mire a sok finomság elkészül, addigra valahogy mindig megtelik az udvar és a hangulat is a tetőfokára hág.

 

   Ebben az esztendőben kicsit esősre sikeredett az időjárás, ami bizonyára némelyeket visszatartott a szabadtéri rendezvényen való részvételtől, de a „kemény mag” tartotta a frontot egész nap és estig kitartottak a csapatok. A közös fényképezés éppen egy száraz időszakban történt, és a fedett pajták, féltetők alól, sorjáztak elő a vendégek, mert ezen a fotón mindenkinek rajta illik lenni! Nagy érdeklődéssel hasonlítottuk össze az előző évi csoportképpel az ideit, és megállapítottuk, hogy most sem vagyunk kevesebben, csak mindenki a fedett helyekre vonult vissza az eső elől. Talán a főző-sütő kedv hagyott csak egy kicsit alább, mert kevesebben álltak neki az ételkészítésnek. Ennek ellenére délutánra igazi dzsemborivá alakult az udvar és jobbnál jobb ételekben, italokban dúskálhattak az érdeklődő látogatók. És jó szokásunkhoz híven egymás főztjét is meg kellett kóstolni, no meg a pálinkákat és a forralt borokat is minőségi ellenőrzésnek kellett alávetni ezen a napon. Így a szilveszteri hangulat is biztosított volt, amit talán fokozott a hangulatos aláfestő muzsika és a HONI néptáncosok rögtönzött előadása is.

   Felfűtöttük a kemencéket, mert a langallózás mellett, a pecsenyék, sült halak, hurka, kolbász sem maradhatott el, valamint babgulyást, tárcsán sült fűszeres lisztben forgatott halszeleteket, halászlét, vadpörköltet, oldalast, baboskáposztát, és még számtalan finomságot készítettek és kóstolhattak az óévtől búcsúzó résztvevők, vendégek. Pogácsák, langalló, egyéb ropogtatni, rágcsálni való szolgált borkorcsolyaként, és hasznos volt az alkoholok néminemű semlegesítésére is.

     A sűrű füst, a gőzölgő friss langalló illata, a sültek, a rotyogó bográcsok, a fahéjas fűszeres forralt borok illata megtöltötte a levegőt és az udvart, igazi terepet biztosítva hangulatos beszélgetésekhez, nótázásokhoz és az óesztendő méltó búcsúztatásához.

Minden közreműködőnek nagyon köszönöm a részvételt, a csodás hangulatot, és a sok finomságot!

Áldott, békés boldog újesztendőt, erőt, egészséget kívánok szeretettel mindenkinek!

Mesztegnyő, 2019.01.06.

                                                                         Kövesdiné Panyi Antónia                                      

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd