Mesztegnyő község honlapja

pmfoto Mesztegnyo 2020

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos információk és rendelkezések

 

Részletek...

 

 


 

2019. április 14., vasárnap 10:16

VERSFOLYÓ – 2019. KÖLTÉSZET HETE – I-IV.

Kurucz Ádám Konrád - „Versben mondom el!”

Ebben az esztendőben sikerült a Költészet hetére, a mesztegnyői Versfolyónkra meghívnom egy szikrázóan tehetséges, fiatal, Latinovits díjas versmondó színészt, Kurucz Ádám Konrádot. Szerettem volna, ha éppen április 11-ére időzíthettük volna az előadását, de nagyon elfoglalt révén, csak április 3-án volt egy szabad estéje. Így sem rossz - gondoltam, Ő lesz a több napos Versfolyónk nyitónapjának vendégművésze.

 

   Meghívott vendégünk már egy órával a kezdés előtt megérkezett. Mivel egy komplett monodrámával készült – egy komplett történetbe ágyazott 12 verses összeállítás, színdarab – az előkészületek is nagyon fontosak voltak számára. Berendezett terep, szükséges eszközök, tárgyak, - melyeknek nagyon fontos szerep jutott az egy órás lenyűgöző előadás során. Olyan élményben volt részünk, amihez csak egy komoly színházi előadás során juthattunk volna hozzá! Magyar költők csodálatos műveiben gyönyörködhettünk – szerelmes, istenes, melankolikus, vidám, tréfás versek váltották egymást csodás zenei aláfestéssel, mozgással színesítve. Az előadás végén a közönség vastapssal jutalmazta kedves fiatal művészünket, akit rögtön meghívtam az augusztusi 33. Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozónkra is.

További sok sikert kívánunk! Köszönjük a csodálatos élményt!

Osváth Anna – ADY 100

Április 8-án, hétfőn este Osváth Anna tanárnő volt a vendégünk Marcaliból. Ő Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából az egyik legnagyobb, legmeghatározóbb magyar költőnkről, Adyról mesélt nekünk.

   Természetesen sok érdekes történettel, eredeti fényképpel színesítette a különleges életutat, ami a költőóriás verseinek felolvasásával még közelebb került a hallgatósághoz.   A Tanárnő nagyon régóta állandó előadója irodalmi témájú rendezvényeinknek, akár a Ráérős estékről, akár a Kárpát-medencei Találkozókról van szó. Örömmel vállalja felkéréseimet, amit nagyon köszönök neki!

Csodás este volt, köszönjük a tartalmas, szép előadást! 

Ladi János Általános Iskola

Április 9-én, kedden az Általános Iskola volt a házigazdája Versfolyónknak. Ez is hagyománnyá vált már, hogy mindkét alapfokú oktatási-nevelési intézményünk vállal egy-egy estét Versfolyónkból.

   Tüttőné Linha Katalin igazgató és Ziegenheimné Nemecz Éva igazgató helyettes kísérte el a fiatalokat. Nem csak kísérőként érkeztek, Ők is verseltek nekünk, ahogy szoktak az előző években is. A nagyobbak kezdték a szavalást, a nagy izgalom miatt a felolvasást választották inkább. Aztán az alsósok következtek. Mindenki kívülről mondta el választott versét. Az elsősök is nagy magabiztossággal vágtak neki a feladatnak. Majd Kati néni és Éva néni következtek. Az iskolások után a hallgatóságból is voltak vállalkozók, akik beálltak a szavalók sorába. Még saját szerzeményű verset is hallhattunk Stádinger Ferencné Margit nénitől.

   Természetesen a szép esténket az elmaradhatatlan zsíros kenyérrel és teával tettük teljessé, majd egy hangulatos kötetlen, baráti beszélgetéssel zárult aznapi programunk.

Mesztegnyői Óvoda

Rendezvényünk zárónapján a Mesztegnyői Óvoda képviseltette magát. Az Intézmény csaknem összes dolgozója szavalta el választott versét. Hosszú Hanzel Veronika különleges meglepetéssel készült! Petőfi Sándor: Távolból - című költeményét sokszorosította, kiosztotta a hallgatóságnak és a népszerű verset, a jól ismert dallammal közösen énekeltük el. A házigazda szerepében az óvoda dolgozói gyermekeiket is bevonták a műsorba és ők is nagy lelkesedéssel álltak a nézők elé. Ezen az estén is voltak a nézők között olyanok, akik szívesen verseltek velünk. Így többek között Nagy László Péter polgármesterünk is, akitől Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok én - című költeményét hallottuk, egy rövid verselemzéssel egyetemben. Zárásként „Rímhányó” Romhányi Józseftől olvastam fel három tréfás és különleges szerzeményt, ami igazi vidám hangulatot teremtett a hallgatóság körében.

   A gazdag vendéglátásról a házigazda Óvoda dolgozói gondoskodtak, legfőképpen az általuk hozott szebbnél, szebb házisüti költeményekkel, amik nem csak gyönyörűek, de isteni finomak is voltak! Köszönjük!

A négyestés Versfolyónk ismét rengeteg élménnyel, emlékkel gazdagította az érdeklődő közönségünket!

Kedves Házigazdáink, Verselők, Érdeklődők!

Tisztelettel és hálával köszönöm az együttműködést, az aktív részvételt, a gyönyörű verseket, sütiket! Remélem a több mint öt éve indított költészetnapi „Versfolyónk” egyre mélyebb és szélesebb mederré mossa magát! Kívánom, hogy egyre többen üljenek be csónakunkba és utazzanak ennek az áramlatnak a hátán aktív résztvevőként, vagy legalább szemlélőként, hallgatóként!

Mesztegnyő, 2019-04-12

                                                                                   Kövesdiné Panyi Antónia

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés

Our website is protected by DMC Firewall!