Mesztegnyő község honlapja

pmfoto Mesztegnyo 2020

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos információk és rendelkezések

 

Részletek...

 

 


 

2019. május 10., péntek 05:35

MESZTEGNYŐ - MÁJUS 1.

ERDEI VASÚT NAPJA

A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány (1992) az ország területén akkor működőképes keskeny-nyomközű vasutak megmentéséért, azok felépítményeiért, a hozzájuk tartozó értékekért hozta létre Közművelődési Alapítványát, a 22 db keskeny-nyomközú vasútnak kijelölve egy-egy napot az esztendőben, amikor ezek a műszaki jellegű, ipari műemlékszámba menő értékek kiemelt figyelmet kapnak a szakma, a fenntartó és az utazóközönség részéről.

   Ehhez csatlakozott a Mesztegnyői Erdei Vasút is 1993-ban. Ennyi idő, már maga a történelem!

(Nagy öröm számomra, hogy ott lehettem a kezdeteknél is!)

 

Voltak szerény, szolid rendezvények, majd jött egy hosszú időszak, amikor több ezres látogatólétszámmal kellett megbirkóznia a szerelvényeknek és a dolgozóknak is egyaránt! Akkor a fő helyszíne a majálisoknak a Felsőkak megállóban kialakított szabad területen volt. A környék településeiről özönlött a sok érdeklődő, utazni, szórakozni vágyó ember. Aztán a sok probléma miatt, amit a SEFAG Zrt mint fenntartó, a természetvédelem, a DDNP és a hatóságok sem néztek jó szemmel, megváltoztatták a helyszínt, így lett az indulóállomás a május elsejék jól bevált terepe.

   Mint minden esztendőben az idén is több fellépő csoport - Dalárda, Kecskeméti Művész csoport, Honi Hagyományőrzők, Bp. Marching Jazz Band fúvós zenekar – gondoskodott a hangulatról. Büfé-szolgáltatás, bográcsozási lehetőség, „Előzd meg a kisvasutat” sport rendezvény, hangulatos zene szolgálta még a kirándulókat. Az önkormányzati csapat finom babgulyással várta a fellépőket, meghívott vendégeket. Az időjárás is megemberelte magát és délutánra szuper kirándulóidő kerekedett, amit sok százan kihasználva vágtak neki a vasutazásnak, túrázásnak! A Bp. Marching Jazz Band a vonaton is végigmuzsikálta az egyik utat a vendégek nagy örömére, valamint egy kisebb koncertet is adott az állomáson nézelődőknek. Így tettek a Honi Hagyományőrzők is a „Mesztegnyői állomáson keresztül..” című nótás összeállításukkal, aminek ugyan csak nagy sikere volt. Így lett a Muki „nótavonat” egy-egy utazás erejéig!

   Köszönjük a szervezőknek, a segítőknek és minden résztvevőnek a csodás napot!

TŰZSZERÉSZEK EMLÉKNAPJA

A mesztegnyői Önkormányzat 2008-ban indította útjára a II.vh után az elaknásított területek megtisztítása során hősi halált halt tűzszerész katonák emléknapját. Még abban az esztendőben egy emléktábla készült el, amit a mesztegnyői temetőben ünnepélyes keretek között avatott fel az Önkormányzat az I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred akkori parancsnokával együtt. Az országban kettő helyen állítottak emlékhelyet az elhunyt tűzszerészekre emlékezve. Ezt, azóta minden esztendőben megerősítik, hálásan megköszönik az idelátogató Tűzszerész főtisztek, akik az idén is koszorújukkal rótták le kegyeletüket az elhunyt hősök emlékoszlopa előtt.

   Szilágyi Zsolt ezredes úr köszöntötte a megjelenteket és egy rövid áttekintést adott az akkori állapotokról, az ártalmatlanított háborús eszközökről, aknákról, gránátokról, bombákról. Majd Nagy László Péter polgármester úr méltatta a tűzszerészek áldozatos munkáját, felelősségét. A Kecskeméti Művész csoport Halasi Éva - a Mesztegnyőn 1955-ben született Halasi Géza tűzszerész parancsnok leánya – szervezésében csodás zenés irodalmi összeállítással készült, amit a Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája, Galambos Ferenc atya áldása és közös imádság követett. Majd a koszorúzás következett, ahol a Mesztegnyői Önkormányzat, a Tűzszerész és Hadihajós Ezred, a Bajtársi Egyesület, a megyei és helyi Polgárőr Egyesület helyezték el az emlékezés koszorúit. Majd a falu lakossága és az érdeklődők gyertyákkal, mécsesekkel, virágokkal emlékeztek a Mesztegnyő és környéke aknamentesítése közben elhunyt hős katonákra.

Minden emlékezőnek köszönet és hála!

Mesztegnyő, 2019-05-09                                                                                        Kövesdiné Panyi Antónia

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd