Mesztegnyő község honlapja

pmfoto Mesztegnyo 2020

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos információk és rendelkezések

 

Részletek...

 

 


 

2019. szeptember 24., kedd 15:47

33. Kárpát-medencei Honismereti Ifjúsági Találkozó – 2019. augusztus 15-21.

" Testvér-települési programok és együttműködések! - 33. Kárpát-medencei Honismereti Ifjúsági Találkozó Mesztegnyő"
Azonosítószám: TTP-KP-1-2019/1-000033

„Röpülj, lelkem, keresd meg hazámat!
Enyhe dombsor, lankatag magyar föld!
S az a róna túl már a nagy-alföld
szemhatártól, ahol a nap támad.
Röpülj, lelkem, röpüld át hazámat!
Szemhatártól-szemhatárig, s újra
merre emléked, a halk selyempók
vonja szálát, szállj a rónán túlra,
s át hol állnak a bolond sorompók:
és akármit ír a kard a rögre,
lankád mellől el ne bocsásd bérced:
ha hazád volt, az marad örökre;
senkisem bíró, csak ahogy érzed!”


Babits Mihály: Hazám

A 33. Találkozónk mottójául Babits Mihály gyönyörű versének sorait választottam. Azt hiszem, hűen tükrözi azt a szellemiséget, amit képvisel rendezvényünk immár több mint három évtizede.


    Rendezvényünk krisztusi korba lépett. Harminchárom év! Még leírni is sok! Talán amiatt van, hogy felettünk is eljár az idő, de most kezdek belegondolni abba, hogy ezalatt a harminchárom év alatt hány ezer határon túli magyar és itthoni fiatal vett részt ezeken a Találkozókon. Hány embernek jelent valamit, ha meghallja, ennek a kis dunántúli falunak a nevét – Mesztegnyő? Hány ezer ember gondolatai suhannak át országhatárokon, hegyeken, völgyeken úgy augusztus 20-a tájékán és jutnak eszükbe az itt töltött szép napok, a csodás emlékek, szívbe markoló előadások, könnyeket fakasztó megható, vagy éppen nagyon vidám, mókás történetek? Az esti bulik, a koncertek, előadások, vetélkedők, kirándulások. Talán régi szerelmek, örök barátságok, máig tartó kapcsolatok. Ha van egy kis időm én is megpróbálom a lehetetlent és felidézem a sok kedves arcot, azt a sok száz embert, akik valamilyen formában a segítségünkre voltak ezekben az években, hogy megvalósíthassuk tervezett céljainkat, álmainkat, amiket egyszer a nyolcvanas évek közepén álmodtak meg a rendezvényünk útra bocsátói.
    Mint minden évben, most is a nemzeti évfordulókhoz kapcsolódva választottam ki az előadásaink témáját. Így II. Rákóczi Ferenc fejedelem – 2019-ben emlékév – életútját kísérhettük végig egy csodálatos előadás keretében, Olasz Angéla aradi történelemtanár előadásában. Ehhez a témakörhöz is kapcsolódott Dr. Csorba Csaba történész előadása a „Magyar várak, vármondák” címmel. Egy nappal rövidebb volt a Faluháznál a programunk, hiszen egy „Hungarikum túrát” terveztem be egy előadásos nap helyett. Ezt talán a résztvevők nem is nagyon bánták! Az első állomásunk a kaposmérői Kassai Völgy volt, ahol Kassai Lajos világhírű lovasíjász várt bennünket egy lélegzetelállító bemutatóval, - aminek részese volt Galambos Feri atyánk is - majd egy eredeti jurtában egy élő történelemórán vehetett részt a társaság. Igazi lovasíjász bemutatót is végignézhettünk, ami ugyancsak roppant izgalmakat tartogatott a nézőseregnek. Ezek után a Zselici Csillagparkba mentünk, ahol egy izgalmas filmvetítésen vettünk részt. Ezt követte egy naptávcsővel történt ismerkedés, ahol a napot figyelhettük meg, a legfrissebb napkitörést is megszemlélve. Aztán jártunk Balatonbogláron, ahol a kilátóból csodálhattuk meg a gyönyörű Balatont, strandolhatott a csapat, és egy hajókázásnak is örülhettünk, átrándultunk Révfülöpre és vissza. Nem maradt ki a Honi Hagyományőrzők és a táncosok bemutatója sem, valamint a Bajtársi Egyesület sportvetélkedőjén is szurkolhattunk a játékosoknak. Erdei kisvasutazás, Retró party, Calypso és Három Tenor koncert, karaoke est – mind, mind a fiatalok testi-lelki épülését szolgálták ebben az egy hétben. Számomra a legcsodálatosabb programunk a Radnóti monodráma est volt – „Ha minden összetört” – Kurucz Ádám Konráddal, aki Latinovits díjas versmondó, színész. A teltházas programon olyan áhitattal és meghatódva ült a közönség, hogy a légy zümmögését is hallani lehetett volna. Fantasztikus, megrendítő élmény volt!
    Szent István királyunk ünnepét a vendég csoportok délutáni műsora tette emlékezetessé és a pécsi Eurodance Táncszínház István király előadása. A hét folyamán még sokféle programmal találkozhattunk. Drónfelvétellel élőképet készítettünk, kézműveskedtünk, Kövesdi Tibornéra, Gizi nénire emlékeztünk, langallóztunk. Végigkóstolhattuk Molnár Vili isteni étkeit, ünnepi és tábornyitó szentmisén adhattunk hálát a Teremtőnek a sok szépségért és jóságért, a sikeres rendezvényeinkért, vendégeinkért, segítőinkért, támogatóinkért és a mesztegnyőiekért.

Nagyon hálás vagyok mindenért, amit kaptunk, kaptam és adhattunk ebben a harminchárom évben.

Felvidék-Kárpátalja-Erdély-Délvidék – Köszönjük!
 
Mindenkinek köszönöm a segítő szándékú támogatást, a részvételt, az érdeklődést! A pályázati lehetőségeket, az Önkormányzat, az Egyesület, valamint a mesztegnyőiek támogatását!

Hiszem, hogy ez a csepp kis település – ha örökre nem is, de jó hosszú időre - felírta magát a magyarság térképére!

Istennek legyen hála!

Mesztegnyő, 2019-09-20

                            Kövesdiné Panyi Antónia

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd