Mesztegnyő község honlapja

pmfoto Mesztegnyo 2020

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos információk és rendelkezések

 

Részletek...

 

 


 

2019. november 19., kedd 09:03

Somogyi Szépkorúak Hagyományőrző és Színjátszó Találkozója – Megyei Gála Mesztegnyő, 2019-11-16

A Somogy Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének az utolsó megyei művészeti bemutatója került megrendezésre Mesztegnyőn, a hétvégén. A megye tizennégy településéről érkeztek szépkorú művészeti csoportok, klubok, egyesületek, hogy a tavaszi kistérségi találkozókon továbbjutott produkcióikat bemutathassák. Kettőszáz vendéget vártunk, akik egy csoportot kivéve meg is érkeztek mindannyian.

   Mivel a Művelődési Házunk felújítás alatt van, ezért a Ladi János Általános Iskola sportcsarnokát alakítottuk át színházteremmé. Ebben többek között az iskola nagy segítségünkre volt, amit itt is szeretnék megköszönni az Igazgatónőnek, Gyöngyinek és minden ott dolgozónak. Az Önkormányzat az év elején beadott pályázatának köszönhetően a rendezvényhez sikerült csoportos étkezést biztosítani, amit az Óvoda konyhájának dolgozói készítettek el. Nagy sikere volt a finom ebédnek, köszönöm a lányoknak is a szombati munkájukat.

 

   A csapatok az érkezés után a regisztrációnál bejelentkeztek, majd egy kis frissítőt, kávét, sütit fogyaszthattak a büféasztalnál. A szereplések sorrendjében foglalták el a helyüket az öltözőkben, majd a teremben.

   A megnyitó vendégeként köszöntöttük Huszti Gábort a Somogy Megyei Közgyűlés Alelnökét, Stikel Jánost a Szövetség elnökét, Klujber Ferencnét a kistérség elnökét, valamint a fellépőket, az őket kísérőket és a helyi érdeklődő vendégeinket. Én, mint házigazda - Mesztegnyő alpolgármestereként és a mesztegnyői csoport vezetőjeként nyitottam meg a rendezvényt. Polgármester úr a halászat miatt nem tudott jelen lenni, épp csak az oklevelek aláírására volt ideje feljönni 10 percre.

   A műsor vezetését Takácsné Szalavári Paula vállalta el, akinek többször is sikerült megnevettetni a nagyérdeműt. Köszönöm a munkáját, segítségét!

   A HONI Néptáncosok kettő tánccal járultak hozzá a jó hangulathoz, ami igazán jó alapot biztosított a fellépések megkezdéséhez. Majd elindult a műsorfolyam. A várdaiak Arany János Fülemüle című művét állították színpadra, majd Pintér József citeraszólója következett. A kézi aratás rejtelmeibe és szokásvilágába adtak betekintést a HONI Hagyományőrzők. Hallottunk egy kiváló előadást a kaposvári Patak Józsefnétól, Kóka Rozi mesegyűjtéséből, a fenyvesiek vezetője Baranyai Éva saját gyűjtésű régi egyházi, vallásos népi énekekkel készült, majd a nyársdugás szokásvilágát mutatták be. Volt részünk mókás jelenetekben is. A Nagyatádi Obsitosok – Ügyintézőre várva, és a somodoriak jóvoltából egy majdnem igazi vidám falugyűlésnek is a részesei lehettünk. Nevethettünk a marcali Szivárvány klubosok pletykás asszonyain, akik a Rátóti csikótojás mesét dolgozták fel. A nagyatádi Szépkorúak erdélyi népdalokat és szatmári táncokat mutattak be gyönyörű népviseletben. A kőröshegyiek – Este a fonóban, majd a bábonymegyeriek - Tollfosztó jelenetei is a régmúlt időket és falusi szokásvilágot elevenítették fel. A műsort a kaposmérői csapat – Bíztató című vidám, színes zenés-táncos összeállítása zárta, amit az Ének az esőben betétdalára adtak elő.

   Stikel János a Szövetség elnöke összefoglalta a nap eseményeit, majd átadtuk a csoportvezetőknek az elismerő okleveleket. Megköszöntem mindenkinek a fellépést, a lelkiismeretes felkészülést. Felhívtam a figyelmet az szépkorúak fontos társadalmi szerepvállalására, a közösségek éltető erejére, a hagyományaink átörökítésére, a települések kulturális alapú életben tartására.

   Ezekkel a gondolatokkal zártam a találkozót, majd az ebéd elfogyasztása után lassan, lassan visszaváltozott a színházterem sportcsarnokká.

Minden résztvevőnek, segítőnek, támogatónak köszönöm a munkáját!

Mesztegnyő, 2019-11-18                                                                                            Kövesdiné Panyi Antónia

kozadatkereso logo 0

Közösségi oldalunk

Megközelítés

Our website is protected by DMC Firewall!