Mesztegnyő község honlapja

Bemutatkozás

A 19. század elején a Hunyady család által építtetett fiúiskola 1948-ig töltötte be Mesztegnyőn a szerepét. A későbbiekben is kiegészítő oktatási intézményként – napközi, tanulószoba, alsós tantermek, majd 1974-ig napközi otthonos óvoda – működött. Pár év alatt a gazdátlan, több száz éves épület életveszélyessé vált, emiatt a falu vezetése lebontásra ítélte. 

1961-től az általános iskolában tanítóként dolgozó Kövesdi Tiborné, Gizi néni, a Honismereti szakkör vezetőjeként szakköri szobát alakított ki az épület Ladi utcai frontján. A régi iskola 2-3 szobájának felújítási, renoválási munkálatait társadalmi munkában a tanítványaival, szüleikkel, és nagyszüleikkel végezték el. 1977-től folyamatosan nyári honismereti, kézműves, hagyományőrző táborokat szervezett a Megyei Honismereti Szövetség segítségével. Akkor még a szálláshelyeket katonai sátrakban biztosították. Az évek alatt folyamatosan egyre nagyobb népszerűségnek örvendő „HONI” a mesztegnyői ifjúság közkedvelt „második otthona” lett. Önképzőkör-kézművesség, szakköri munka, szakdolgozatok készítése, hagyományok gyűjtése-feldolgozása, helytörténeti gyűjtemény gyarapítása, rendezvények szervezése, pedagógus továbbképzések, - csak pár dolog az önkéntes feladatokból. Gizi néni évtizedek alatt szinte minden mesztegnyői fiatalt „megfertőzött” a honismeret-helytörténet, hagyományőrzés, néptánc csodálatos világával, szeretetével. Így vált mindannyiunk életének szerves részévé a HONI, amit 1993-ban az Önkormányzat felújított és szakfeladaton működő, közművelődési intézménnyé nyilvánított.

1996-tól erdei iskola szolgáltatással bővült a programkínálatunk. Pályázat segítségével 45 férőhelyes szálláshelyet alakított ki az Önkormányzat a szomszédos turisztikai információs irodából és szolgálati lakásból. Ezt követően egy nyári szálláshellyel /+30 férőhely/ lett gazdagabb az intézmény – a sármelléki repülőtéren elbontott kiszolgáló épületet-faházat állították itt fel, amit felajánlásból kapott meg az Önkormányzat. Azóta 75 fő a befogadóképessége a szálláshelyünknek, amit évek alatt folyamatosan újítottunk fel és emeltük komfortfokozatát. /Lásd: galéria/ Barátságos, virágos, árnyas udvar fogadja a látogatókat, szabadtéri foglalkoztatókkal, mezőgazdasági gyűjteménnyel, játszóházakkal, kemencékkel.

A falu közművelődési, civil, és egyéb turisztikai feladatait – helytörténeti gyűjtemény bemutatása, rendezvények, ünnepélyek, családi események szervezése, kiránduló csoportok fogadása, langalló és rétes készítés, nyári táborok, erdei iskola szolgáltatás, kutatómunka biztosítása, szakköri feladatok, egyesületek rendezvényeinek helybiztosítás, néptánc csoportok működtetése, ismeretterjesztő előadások, osztálytalálkozók, konferenciaszervezés, kéktúra pihenőhely, stb…- látjuk el, illetve kínáljuk szolgáltatásainkat.

Kiemelt rendezvényeink:

- jeles napokhoz kötődő szokások:  farsang, húsvét, májusfaállítás, tűzugrás, szüreti mulatság, betlehemezés 

- május 1.- majális, 

- tűzszerészek emléknapja

- nyári táborok, erdei iskola

- Rétesfesztivál

- Falunap

- Ráérős télesti beszélgetések sorozat

- „Zenebonáskodás” – megemlékezés

- Óévbúcsúztató mulatozás

Éves, részletes szakmai programkínálatunkat mellékletként csatolva megtekinthetik!

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!     

Kövesdiné Panyi Antónia

intézményvezető

kozadatkereso logo 0

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd