Mesztegnyő község honlapja

Polgármesteri köszöntő

Ha egy pillantást vetünk a naptárra, láthatjuk, mennyire szaladnak a hónapok. Eltelt már több mint az év háromnegyede. 

Régi emlékeinkben felsejlik, hogy ilyenkor már komoly hidegeket éltünk meg, s a havazások sem voltak ritkák. Tetten érhető a globális felmelegedés, a „berregő hónapok” bizony jóval melegebbek lettek. Amiért ennek örülni lehet, hogy jóval kevesebb tüzelőanyag fogy az átlagosnál. 

Ezúton szeretném tájékoztatni Önt, kedves Olvasó és a tisztelt lakosságot, hogy sikeresen pályáztunk a kormányzat által jelentősen támogatott, kedvezményes tűzifa-beszerzésre. 47m3 fához jutottunk így hozzá, s ezt a tél folyamán, a krízishelyzetbe kerülő családok részére osztjuk majd ki, egyenkénti testületi döntés alapján. Az önkormányzat tulajdonában lévő, az utak szélén vadon erdősült részekről sajnos túl sok fával nem tudjuk kiegészí-teni ezt a keretet, ezért a képviselő-testület nevében arra kérek mindenkit, hogy minél előbb biztosítsa a téli tüzelőt, illetve gondoskodjon megfelelő fűtési lehetőségről.

Pályázat ügyben további sikerekről szeretnék beszámolni. Kedvező hírt kaptunk az elmúlt hetekben, miszerint kettő, korábban beadott pályázatunkat elfogadta a döntéshozó hatóság. 

Az egyik lehetőséget ad arra, hogy kor-szerű, fedett kerékpártároló helyeket tudunk létesíteni a község központi részein.

A másik pályázatunk már részben a szilárd hulladék jövőbeni szelektív gyűjtéséhez kapcsolódik:

Régóta vallom, – és a testület tagjai is egyetértettek vele – hogy faluhelyen, így községünkben is teljesen más alapokra kell helyezni a háztartásban keletkezett hulladék ügyét. Ha mindenki a saját, jól felfogott érdekében válogatva gyűjti a képződött szilárd hulladékot, akkor a következő történik. 

-A papírt, az üveget, a műanyagot külön szedve, azt alkalmanként eljuttatva a szelektív gyűjtőhelyekre (színes kukák) azt jelenti, hogy nem kell fizetni az elszállításukért. A papírt akár az iskolások is begyűjthetik, pénzt adnak érte az osztályoknak.

-A fémhulladékot ma már nem hiszem, hogy valaki is a kukába akarná dobni, mert jó ára van az ócskavasnak. A polgárőrség meghirdetett időpontban összeszedi, elszállítja.

Kérdezem én, - ha a papír, a műanyag, az üveg és a fémhulladék külön van gyűjtve, akkor mi marad a 120 literes kukában? Alig valami. Abból a szerves anyagokra (krumplihéj, leveles, stb.) pedig megoldást fog jelenteni a második nyertes pályázatunk, amelynek keretében nagyméretű komposztáló edényeket helyezünk ki a családokhoz, hogy az abban gyűjtött, komposztálódott hulladékot ősszel ki lehessen helyezni pl. a fák tövébe. 

Kérem a tisztelt lakosságot, hogy a megszüntetett, régi szeméttelepre, faág nyesedéken kívül mást ne hozzanak! A pályázatunk keretében érkező közepes teljesítményű faág-aprító berendezéssel fel fogjuk dolgozni az ágakat és az aprítékot, amit fűtési céllal szintén kiosztunk a lakosságnak.

Visszatérve a szelektív gyűjtésre: tudjuk, hogy minden változás, minden kezdet nehéz, de higgyék el, nincs más megoldás. Meggyőződésem egyébként, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot egy átlagos családnál havi egy alkalommal elegendő lesz elszállíttatni.  Erre a témára a szerkesztőség még bizonyára visszatér majd.

Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei évben Mindenszentekkor és halottak napján, a mesztegnyői temetőben nyugvó szeretteikre emlékezőknek a korai sötétedés után sem kellett elemlámpával a sötétben botorkálni. A képviselő-testület egyetértésével az önkormányzat anyagi forrást biztosított a temetői utak ünnepi megvilágításához, alkalmazkodva a csendes meghitt hangulathoz. E törekvésünk sok jó szót kapott. Külön köszönet jár Rázsitsné Igaz Zsuzsannának, aki biztosította az áramot ezen az öt napon. A polgárőrök is kitettek magukért, mert egymást váltva őrizték ezeket az értékes fényfüzéreket éjjel-nappal. Köszönet érte. 

S természetesen meg kell említeni Kesztyűs Lászlót és csapatát, s a villanyszerelőket, akik mindent elkövettek azért, hogy időben elkészüljön kivilágítása.

Végezetül egy bejelentéssel, illetve fel-hívással fordulnék az itt élőkhöz. A Mesztegnyői Önkormányzat Képviselő-testülete döntött arról, hogy a templomunkban található, Dorffmaister István által festett –nagyon méltatlan, állapotban levő – Szent Ferencet ábrázoló nagyméretű olajfestmény restaurálására gyűjtést szervez. Amennyiben bárki úgy érzi, hogy ebben segíteni tud, úgy keresse a polgármestert illetve Oláh Anna titkársági ügyintézőt. 

Megköszönve figyelmüket, jó egészséget kíván: 

 

Nagy László Péter
polgármester

kozadatkereso logo 0

Our website is protected by DMC Firewall!